Dag 5: Sverige, sista efterrätten!

Sista rätten som lagas den här veckan blir en liten favorit, nämligen våfflor med blåbärssylt! Gräddandet har gått helt problemfritt, även om två av oss tog sig friheten att lägga i både ägggulan och vitan i smeten istället för att separera dem och vispa äggvitan för sig först. (Dock är vi alla förtjusta i att gå händelserna lite i förväg istället för att läsa recepten ordentligt.) Nu ska vi hugga in på våfflorna som blev över, tack för oss!


/Kokboksgruppen

Dag 5: Sverige, huvudrätt

Nu har vi avsmakat den svenska huvudrätten: en gryta med renskav, enbär, svart vinbärsgelé och grädde såklart! Vi serverade det tillsammans med pressad potatis och det verkade som alla tyckte det var gott, även om vi saltade en del. Nu ska vi snart grädda efterrätten!





/Felicia

Dag 5: Sverige, förrätt

Ja, som sagt är väl det här ett mer bekant land för oss alla. Vi håller just nu på med förrätten som är västerbottensostspaj fast i lite mindre format. Vi har dessutom gjort klar smeten till efterrätten, som jag inte kommer berätta vad det är. Inte just nu i alla fall.





Vi har umgåtts så intensivt den här veckan att vi till och med börjat läsa recept på samma sätt.

/Sigrid

Dag 5: Indonesien, efterrätt

Nu är vi klara med den indonesiska efterrätten, nämligen bananer som doppades i en smet och sedan stektes. Det gick relativt problemfritt, men receptet var bristfälligt då det inte fanns några måttangivelser. Således fick vi ännu ett tillfälle att visa vår improvisationsförmåga. Nu lämnar vi den indonesiska maten för att övergå till ett mer bekant land!

/Linnea


Dag 5: Indonesien, huvudrätt

Eftersom jag varken äter eller är så bra på att laga fisk eller ris (som är de två huvudkomponenterna i dagens första huvudrätt) blev det min uppgift att fototgrafera processen. Citrongräs var en ny ingrediens för oss alla och därför hade vi lite problem med tillagningen av denna, som dock löstes efter lite googlande. Fisken delade sig också, men det lyckades vi dölja med såsen.



/Johanna

Dag 5: Indonesien, förrätt

Godmorgon. Idag är det den sista matlagningsdagen, vilket är lite ledsamt. Vi har hittills hunnit med förrätten som var någon slags äggröra med kål. Det var lite kryddigare än vad de tidigare rätterna, men variation är bra.




Nu ska jag återgå till arbetet!

/Sigrid


Dag 4: Chile, efterrätt

Dagens efterrätt, en sorts puddingliknande tingest, blev ett fatalt misslyckande (då varken smaken eller konsistensen var något som vi uppskattade) och vi skall därför försöka hitta ett ersättande recept och, i mån om tid, kanske också laga det idag.  Vi vill inte ha med ett recept på något vi själva inte skulle vilja äta i vår kokbok. Här kommer iallafall några bilder på utförandet.



/Felicia och Johanna

Dag 4: Chile, huvudrätt

Nu har vi precis avnjutit den chilenska huvudrätten som var empanadas, ungefär som piroger fast med köttfärs, russin och ägg som fyllning. Alla tyckte det var gott! Nu så ska vi göra efterrätten som vi bloggar om sedan. 









/Felicia



Dag 4: Chile, förrätt

Efter en kort (men välbehövd) sovmorgon träffades vi för att laga till några Chilenska delikatesser. Förrätten blev en Ceviche med räkor och mango!
/Johanna

Dag 3: Mexiko, Huvudrätt och Efterrätt avsmakade!

Jag sitter nu här väldigt mätt, men ändå belåten. Huvudrätten som bestod av en inte så het gryta med nötkött i. Jag kan meddela att det smakade väldigt bra! Därefter var det dags för efterrätten som var en mexikansk chokladpaj eller vad man ska kalla det. Också väldigt god!


Smaka bör man.



/Sigrid

Dag 3: Mexiko, Huvudrätt och Efterrätt på gång

I skrivande stund står huvudrätten i form av en köttgryta på spisen och puttrar, och riset kokar över! Snart ska vi provsmaka. I väntan på att köttet ska bli mört har vi påbörjat efterrätten som är en choklad- och kanelpaj. Pajskalet tog vi precis ur ugnen och ska sedan fyllas. Det verkar gott.


/Felicia

Dag 3: Handla och Mexiko, förrätt

Idag har vi handlat lite inför resten av veckan och vi har också hunnit laga till och äta förrätten, som var en avokado- och ananassallad toppad med räkor. Rent utseendemässigt liknade det hela dock snarare en räckcocktail anno 1980. 


/Johanna

Dag 2: Ungern, Efterrätt

Nu är vi mätta och nöjda efter dagens alla insatser. Den ungerska för- och efterrätten (som var en äppelstrudel) blev de mest hyllade och kommer säkerligen att tillagas någon mer gång.
 








/Kokboksgruppen

Dag 2: Ungern, Huvudrätt

Nu har vi tillagat den ungerska huvudrätten som bestod av en fylld paprika. Vi ändrade lite i receptet då man egentligen skulle göra det som en soppa, men detta ansåg vi vara överflödigt och för tidskrävande så vi gjorde inte det. Vi blev lite stressade eftersom det blir mörkt tidigt och dagsljuset behövs för bra bilder. Resultatet blev ändå helt okej, här kommer lite bilder på processen.







/Linnea och Felicia


Dag 2: Ungern, Förrätt

Efter att ha kollat upp ett lämpligt pannkaksrecept och lite strul med såsen har vi nu kycklingfyllda pannkakor i ugnen som vi snart skall avnjuta.







/Felicia och Johanna

Dag 2: Marocko, efterrätt

Efterrätten, en bulurdessert med olika kryddor och frukter, komponerades utan större svårigheter. På grund av bulgukornens storlek blev de dock något Al Dente - men fullt ätbara. Efterrätten i sin helhet uppskattades iallfall!



/Johanna

Dag 2: Marocko, huvudrätt

Nu är vi klara med huvudrätten som bestod av marockanska färsbullar med en couscoussallad. Rätten var mycket uppskattad och enkel att göra. En katastrof var nära på att inträffa när vi upptäckte att vi glömt zucchinin! Dock var den hemma hos Felicia som enkom bor 200 meter från Johanna. Nu ska vi göra efterrätt, håll tillgodo!






Att komponera ett upplägg är inte alltid så lätt...

/Sigrid och Linnea

Dag 2: Marocko, förrätt

Nu är vi inne på dag 2 och idag lagar vi marockansk och ungersk mat hemma hos Johanna. Hittills har vi hunnit göra den marockanska förrätten som bestod av en apelsin- och dadelsallad. Det gick lätt och smidigt att tillaga och var välsmakande!








/Felicia

Dag 1: Efterrätt

Nu är vi klara med dagens matlagning! Det blev lite stökigt på grund av ett bristfälligt recept, så vi fick improvisera lite. Efterrätten var en smördegsbakelse med gräddfyllning som blev väldigt god!

/Linnea


Dag 1: Huvudrätt

Huvudrätten var mycket mindre komplicerad än befarat; det var bara att steka fyllningen (där russinen var en uppskattad komponent) och stoppa in kycklingen i ugnen. Den lilla syrliga medelhavssalladen var ett trevligt tillbehör!




/Johanna


Dag 1: Handla och förrätt

Dag 1 började med ett besök på Willys i Kållered. Vi handlade varor till dagens och morgondagens matlagande. Jag sitter just nu i denna stund vid Felicias matbord och skriver. Dagens land är Libanon! Vi har hittills hunnit laga (och ätit) förrätten, som var en omelett med squash och mynta. Huvudrätten är i ugnen och Johanna står och hackar diverse saker till salladen På grund av en stökig kamera har vi inga bilder på förrätten och dess process.

/Sigrid


RSS 2.0